Spaghetti olio, aglio e peperoncino

Weź duży ząbek czosnku i delikatnie zmiażdż go ostrzem noża. Dzięki tej niewielkiej operacji łatwiej będzie go obrać. Potem zmiażdż go mocno ostrzem noża i posiekaj drobniutko.

Usuń nasiona z połowy papryczki chili i posiekaj ją drobniutko. To samo zrób ze sporą gałązką pietruszki. Posiekaj też kilka liści świeżego majeranku. Doda to potrawie pełniejszego, jak mawiają włoscy kucharze – okrągłego, smaku.

Ugotuj makaron spaghetti (350 g) al dente. Tuż przed zakończeniem gotowania makaronu wlej na dużą patelnię 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chili i podgrzewaj. Natychmiast jak tylko oliwa zacznie skwierczeć, dodaj posiekane zioła i od razu 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu oraz szczyptę soli. Odcedź spaghetti, dodaj na patelnię. Chwilę  podsmaż  z sosem i podawaj.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *