Karbowane wstążki ze szparagami, pomidorami i kaparami

Umyj szparagi  (200 g) pod bieżącą wodą, usuń twardą część łodyg, pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez pięć minut. Można ostatecznie użyć szparagów ze słoika. 

300 g małych pomidorków umyj i podziel na pół.

Obierz  cebulkę szalotkę, posiekaj drobno i wrzuć  na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Dodaj do cebuli wcześniej blanszowane szparagi i gotuj mieszając przez pięć minut . Jeśli dodajesz szparagi ze słoika gotuj tylko dwie minuty.

Dodaj na patelnię posiekane pomidory, kapary (łyżkę), dopraw solą (pamiętając, że kapary są słone) i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu.

Ugotuj makaron  (300 g)  w osolonej wodzie i po odcedzeniu wymieszaj z sosem.

To w zasadzie danie ciepłe. Ale na zimno też jest smaczne.

Kogoś może zdziwić, że jadam szparagi, o których wszędzie można przeczytać, że są przy dnie zakazane. Ale  znalazłam całkiem nową pracę,

Iqbal, M., et al. „Review on Therapeutic and Pharmaceutically Important Medicinal Plant Asparagus officinalis L.” Journal of Plant Biochemistry and Physiology 5 (2017): 180.

w której mówi się o tym, że szparagi są wręcz zalecane przy dnie.

Jedynie ci, którzy dorobili się już kamieni nerkowych, powinni ich unikać.

Zatem smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *