Składniki:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ziaren kminku
• 800 g filetów z dorsza bez skóry (najlepiej świeżego). Mrożony też się nadaje, ale ma trochę zbyt dużo wody i zapiekanka się „rozłazi”.
• 2 cebule
• 500 g kiszonej kapusty
• 200 ml mleka
• ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
Siekamy drobno 2 ząbki czosnku, dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kminku, sól do smaku i ucieramy z odrobiną oleju na pastę. Smarujemy tą marynatą filety dorsza, pokrojone w mniejsze kawałki. Marynujemy rybę 10 minut. Przesmażamy ją krótko na oleju.
Drobno posiekane cebule przesmażamy na odrobinie oleju i dodajemy do nich odsączoną z soku kapustę kiszoną. Dusimy, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy pieprz, trochę kminku i odrobinkę miodu (jeśli ktoś lubi i jeśli kapusta jest bardzo kwaśna). Dusimy jeszcze kilka minut.
Uduszoną kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na niej układamy przesmażonego dorsza.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do nagrzanego garnka wlewamy mleko, dorzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, majeranek. Kiedy mleko się zagotuje, dokładamy ziemniaki. Całość mieszamy na jednolitą, puszystą masę.
Ziemniaki wykładamy na kapustę i rybę, wyrównujemy i posypujemy odrobiną kminku i majeranku.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
Smacznego!