Włoska konfitura z ogórków z lubczykiem (Confettura Cetrioli e Levistico)

Składniki:

500 g ogórków (takich do kiszenia)

200 g cukru

pół  cytryny

posiekane drobno liście lubczyku

Przygotowanie:

Umyj i obierz ogórki. Przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój ogórki w kosteczkę. Dodaj cukier i sok z cytryny i odstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie gotuj ogórki tak długo, aż płyn wyparuje. Następnie rozdrobnij całość ręcznym blenderem i gotuj tak długo, aż kropla konfitury upuszczona na zimny spodek nie będzie się rozlewać. Dodaj lubczyk. Włóż do wyparzonych słoiczków i odwróć je do góry nogami.

Gotowe.

Najlepiej smakuje z serami.

Tę konfiturę można zrobić także z dodatkiem wanilii zamiast lubczyku.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *