Rafanata to rodzaj omletu zapiekanego w piecu. Można ją robić w małych kokilkach. Każda z nich to wtedy porcja dla jednej osoby.
Są różne przepisy na tę potrawę, ale ja robię ją w tradycyjny sposób.
Tak, jak robi to la signora Sisina, właścicielka Taverna la contadina Sisina w Aliano, w prowincji Basilicata.
Przepis na jedną osobę:
Ubijamy całe jajo, odrobinę soli, szczyptę pieprzu, łyżkę tartego chrzanu i łyżkę tartego sera pecorino.
Kokilkę smarujemy tłuszczem (w oryginalnym przepisie jest to smalec), wlewamy ubitą masę i pieczemy 20 minut w piekarniku w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Ja stawiam na najwyższej półce w piekarniku, żeby omlet się zrumienił.
Można dodać mniej lub więcej chrzanu i sera. Jak kto lubi.
Smacznego !