Gulasz z podagrycznikiem

0, 4 kg  wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę, puszka krojonych pomidorów, cebula, czerwona papryka, wino czerwone wytrawne (pół szklanki), duży pęk młodych liści podagrycznika, oliwa z oliwek, sól, papryka ostra, łyżeczka brązowego cukru (albo mniej, zależy od tego, jak słodkie były pomidory).

Rozgrzej oliwę w rondlu i chwilę podsmaż na niej mięso. Dorzuć posiekaną cebulę i chwilę podduś. Wlej pół szklanki wina i dodaj połowę posiekanego podagrycznika. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory , nieco wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem kolejne 25 minut. Dopraw solą, ostrą papryką i cukrem. Dorzuć resztę podagrycznika i gotuj jeszcze przez chwilę.

Ja lubię podawać ten gulasz z kluskami francuskimi, bo jestem „kluskojad”, o czym wiedzą już Ci, którzy czytali „Droga przez mąkę”.

Czasem zamiast pomidorów z puszki dodaje świeże. Zamiast papryki można użyć marchewki i dodać jeszcze ziemniaki. Wtedy taki gulasz jest samodzielnym daniem. Kto lubi może dodać łyżkę śmietany 18 %.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *